Roodvonk, ‘scharlaken dood’ of ‘scarlatina’ is een zeldzame maar hevige infectieziekte die vroeger dodelijk kon zijn voor baby’s en kinderen. Met de komst van antibiotica werd roodvonk echter vrij onschuldig. Roodvonk is besmettelijk en kent zijn oorzaak bij Groep-A streptokkenbacterie in de keel. Roodvonk komt meestal voor bij kinderen vanaf 3 tot 12 jaar. Het is vrij ongewoon dat kinderen onder 2 jaar roodvonk krijgen.
Symptomen van roodvonk bij baby’s en kinderen
Roodvonk start als een infectie van de luchtwegen. Na enige tijd slaat dit over naar de keel. Op dat moment kan de tong al wit of geel zijn. Symptomen op dat moment zijn al dan niet hoge koorts, keelpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken.
Na deze korte periode wordt de tong vuurrood (aardbeientong). Ook de hele binnenkant van de mond en keel zijn fel rood. Op dat moment worden ook de wangen van je kind opvallend rood. Het kan zijn de huid rond de mond wat bleker uitziet. De echte huiduitslag die roodvonk zo typeert begint doorgaans op de tweede dag. Een grote hoeveelheid kleine, rode puntjes op het hoofd en de nek gaan zeer snel naar de romp en naar de onderbuik. Ze lijken ook meer de warmere lichaamzones op te zoeken. Deze huiduitslag voel je wel met je vingers en voelt een beetje aan als schuurpapier. De huiduitslag verdwijnt meestal na 5 dagen. Nadien kan de huid gaan schilferen, zeker in de hand- en voetpalmen en in de lies.
Op het hoogtepunt van de roodvonkinfectie heeft de patiƫnt weinig tot geen eetlust. Ook is er veel tot zeer veel zweten. Daarom dat drinken een absolute noodzaak is.
Behandeling van roodvonk bij baby’s en kinderen
Het is bijzonder belangrijk om bij de eerste tekenen van roodvonk de huisarts te contacteren. Deze zal antibiotica voorschrijven. Wanneer er echter te lang gewacht wordt (langer dan 2 dagen), dan heeft de bacterie voldoende toxines aangemaakt die de typerende huiduitslag geven. Alleen wanneer je binnen de 2 dagen na de eerste symptomen naar de huisarts gaat is er kans dat de bacterie kan gestopt worden met antibiotica alvorens ze de huiduitslag geeft.
Rusten is echt van groot belang bij roodvonk. Laat je kind geen inspanningen doen, ook niet spelen waarmee het zich lichamelijk moet inspannen. Ook waterijsjes zorgen voor het verzachten van de toch felle keelpijn. Paracetamol kan zeker helpen tegen de pijn en ziektegevoel, vooral voor het slapen.
Het is belangrijk dat u uw kind goed in de gaten houdt bij roodvonk. Het is altijd belangrijk om bij roodvonk een arts te raadplegen.