Gist is een natuurlijke schimmel die normaal in kleine hoeveelheden in de vagina leeft. Een vaginale gist infectie betekent dat er teveel gistcellen aanwezig zijn in de vagina. Deze infecties zijn veel voorkomend. Ook al kunnen ze veel irritatie geven, ze zijn vaak onschadelijk. En de behandeling is eenvoudig en werkt doorgaans snel.
Wat veroorzaakt een vaginale gistinfectie?
In een gezonde vagina leven een veelvoud aan bacteriën en een kleine hoeveelheid gistcellen. De meest voorkomende bacterie, de Lactobacillus acidophilus, houdt andere organismes, zoals gistcellen, onder controle.
Soms wordt deze balans van organismes verstoort. En dan nemen de gistcellen zeer snel de overhand en zorgen ze voor irritatie. Zo is het nemen van antibiotica een bekende reden dat de balans in de vagina verstoord wordt. Te veel oestrogeen tijdens zwangerschap of een hormonenbehandeling kan ook zorgen voor een onbalans. Ook diabetes of HIV kunnen een onbalans geven in de vagina.
Wat zijn de symptomen van een vaginale gistinfectie?
Een vaginale gistinfectie zorgt voor jeuk en een ruw gevoel in de vagina en op de schaamlippen. Het kan ook een brandend gevoel geven bij het plassen of tijdens seks. Sommige vrouwen hebben een dikke, klodderige witte afscheiding die geurloos is en een beetje lijkt op witte kaas.
Deze symptomen komen vaker voor een weekje voor de menstruatie.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het is vrij eenvoudig om een gistinfectie vast te stellen. Niet zeker het een gistinfectie is? Raadpleeg je arts. Bezoek ook een arts wanneer je zwanger bent en een vaginale infectie hebt. De dokter doet misschien een fysiek onderzoek om te kijken of de infectie niet speciaal behandeld moet worden.
Wat is de behandeling voor een vaginale gistinfectie?
Gistinfecties behandel je best met een antischimmel crème. Deze krijg je zonder voorschrift bij de apotheek. Een bekend en betrouwbaar merk is Gyno-Daktarin. De werkzame stof hierin ins Miconazol. Deze doodt diverse schimmels en gisten. Je brengt Gyno-Daktarin rechtstreeks in de vagina in. Dit zorgt voor een doeltreffende en directe werking. De klachten verdwijnen doorgaans na een paar dagen.
Wanneer de symptomen mild zijn, kan je ervoor kiezen om even te wachten of de infectie vanzelf weg gaat.
Gistinfecties zijn veel voorkomend tijdens de zwangerschap. Echter, overleg altijd met een arts alvorens een middel te gebruiken.
Antischimmel crèmes zijn vaak op basis van bepaalde oliën. Deze kunnen in sommige gevallen latex verzachten. Dus condooms of diafragma worden minder betrouwbaar tijdens een behandeling.
Veel vrouwen hebben terugkerende vaginale infecties. Toch bezoek je best een arts wanneer je meer dan 4 vaginale gistinfecties per jaar krijgt. Of wanneer je gistinfectie na een behandeling van 14 dagen niet merkbaar verbetert. De arts kan testen doen om te kijken of de gistinfectie niet komt van een ander gezondheidsprobleem, zoals een zwakke weerstand of diabetes.
Kan je een vaginale infectie voorkomen?
Het starten met een goede vaginale hygiëne is belangrijk.
Hou je vagina schoon, was ze elke dag met een zachte, geurloze zeep. Spoel goed na.
Na het gebruik van het toilet: veeg altijd van achter naar voren. Zo vermijd je dat er bacteriën of gistcellen van je anus naar de vagina gaan.
Draag ondergoed dat je schaamstreek droog houdt en goed ventileert. Denk hierbij aan katoen stof.
Hou je schaamstreek goed geventileerd en droog. Draag geen nauwe of krapzittende kleding. Dit houdt de warmte tegen en kan zorgen voor vocht.
Ben je gaan zwemmen? Vermijd dat je urenlang in een nat zwempak zit die je schaamstreek nat en warm houdt.
Vervang meteen je tampons.
Vermijd schoonheidsproducten voor je schaamstreek. Deze producten zijn vaak agressief en sterk geurend. Dit kan ook de balans in de vagina verstoren.