Bronchitis is een aandoening die de longen en de luchtwegen treft. Het is een ontsteking van de bronchi, de belangrijkste ademhalingswegen in de longen. In sommige gevallen is bronchitis besmettelijk. Dit hangt echter af van een aantal factoren.
Er zijn twee soorten bronchitis: Acute bronchitis en chronische bronchitis. Acute bronchitis komt haast altijd door een virus en klaart meestal binnen 3 weken op.
Chronische bronchitis is een soort chronische longziekte waarbij er vaak of zelfs altijd symptomen van bronchitis aanwezig zijn. Mensen met chronische bronchitis kunnen ook nog acute bronchitis krijgen door het virus.
Meest voorkomende symptoom van bronchitis is een aanhoudende hoest. Deze hoest bevat meestal veel slijm. Dit komt omdat de luchtwegen ontstoken zijn, en ze produceren hierdoor slijm. In het begin kan het ophoesten van dit slijm moeilijk zijn omdat het een vaste structuur heeft. Na verloop van tijd wordt dit losser en wordt het ophoesten eenvoudiger. Net het ophoesten van het slijm maakt acute bronchitis besmettelijk.
Acute bronchitis
Acute bronchitis is een korte ontsteking van longen en luchtwegen. Acute bronchitis duurt meestal minder dan 3 weken en komt vaker voor bij ouderen, zuigelingen, kleuters en jonge kinderen.
Een virus veroorzaakt meestal de acute bronchitis. Hierdoor zal het veelal voorkomen tijdens ‘koudere’ maanden zoals late herfst en winter. Tijdens deze periode komen virusinfecties veel vaker voor.
Acute bronchitis kan symptomen geven die vergelijkbaar zijn met een zware verkoudheid of zelfs griep. Hierdoor is de diagnose vaak moeilijk
Symptomen van acute bronchitis zijn meestal:
• Aanhoudende natte hoest met veel ophoesten van slijm
• Pijn op borstkas
• Pijn bij hoesten
• Hoofdpijn
• Vermoeidheid
• Spierpijn
• Keelpijn
Wanneer je acute bronchitis hebt ben je besmettelijk vanaf de eerste symptomen. Meer nog, vooral in het begin van een acute bronchitis is de kans het grootst dat je bronchitis besmettelijk is. Dus zodra het hoesten begint, kan je andere mensen infecteren.
Maar het is moeilijk om in het begin te weten dat het om acute bronchitis gaat. Dit omdat heel veel aandoeningen zorgen voor hoesten. Daarom is het best dat je je gedraagt als besmettelijk wanneer je denkt dat je acute bronchitis hebt. Vermijdt dus zoveel mogelijk lichamelijk contact, was vaak je handen en bedek je mond bij het niesen en hoesten.
Overdracht van acute bronchitis
De overdracht van het bronchitisvirus gebeurt wanneer personen dicht bij elkaar zijn. Wanneer je hoest of niest, dan komen er microkleine besmette druppels in de lucht. Deze druppels landen overal en op elk oppervlakte.
Wanneer andere mensen in contact komen met deze druppels dan kunnen ze infecties veroorzaken en dus ook bronchitis. Dit gebeurt vooral wanneer er contact is met neus, mond, luchtwegen en ogen.
Vaak kunnen symptomen van bronchitis nog lang aanwezig blijven, zelfs wanneer de infectie al verdwenen is. Zo kan het hoesten verschillende weken duren. Zodra de infectie weg is, is de patiënt niet meer besmettelijk. Een goede hygiëne en regelmatig de handen wassen blijft echter van groot belang.
Chronische bronchitis
Chronische bronchitis is een van de verschillende aandoeningen die ook bekend zijn onder de verzamelnaam COPD of Chronic Obstructive Pulmonary Disease.
Chronische bronchitis wordt niet veroorzaakt door een virus maar wordt vastgesteld door een arts aan de hand van de lengte en duurte van symptomen. Wanneer de symptomen van acute bronchitis langer dan 3 weken aanhouden dan is het noodzakelijk om een arts te raadplegen.
Wanneer is de conclusie van een arts dat het chronische bronchitis is:
– Een langdurige hoest met aanzienlijke hoeveelheden slijm en speeksel
– Aanhoudende kortademigheid met piepende geluiden bij zowel inademen als uitademen
– Er is in het verleden al een vorm COPD geweest
– De patiënt rookt momenteel of rookte vroeger gedurende langere tijd
– Het hoesten gebeurt al minstens 3 maanden
– Gebeuren voor het 2de jaar op rij
Is chronische bronchitis besmettelijk? Neen. Wel is het zo dat mensen met chronische bronchitis nog steeds acute bronchitis kunnen krijgen. Deze variant is natuurlijk wel besmettelijk.
Omgevingsfactoren versnellen bronchitis
Sommige omgevingsfactoren kunnen het krijgen van bronchitis versnellen. Deze aandoeningen veroorzaken ontstekingen van de luchtwegen en maken de longen meer vatbaar voor infecties.
Probeert volgende vervuilingen te vermijden:
– Luchtvervuiling ook wel bekend als smog. Dit komt vooral voor in grootsteden.
– Sterke chemicaliën: dit kan de longen en luchtwegen irriteren
– Tabaksrook: geeft een grote verhoging op het krijgen van acute als chronische bronchitis. Verhoogt ook de kans voor anderen in de omgeving dankzij ‘meeroken’.
– Geven ook nog kans op infecties en irritaties: stoffige ruimtes, rook van branden, inademen van (zeer) warme en (zeer) koude lucht.
Bronchitis voorkomen
Er zijn wel degelijk dingen die ja kan doen om het risico op zowel acute als chronische bronchitis te verminderen:
– Stop met roken. Met stip op 1. Stoppen met roken en het vermijden van meeroken is nog altijd essentieel om een gezonder leven te lieden. Roken verzwakt niet alleen het immuunsysteem. Het irriteert ook de ademhalingswegen en longblaasjes, waardoor deze sneller infecteren. Stoppen met roken is het beste wat iemand kan doen om zijn longgezondheid te verbeteren.
– Vermijdt vervuiling: het vermijden van gebieden met een hoge mate aan luchtvervuiling, stof of dampen kan helpen het risico op bronchitis en andere longaandoeningen, zoals astma, te verlagen.
– Draag een masker: een masker dat zowel je mond als je neus bedekt, helpt om blootstelling aan irriterende stoffen in de longen te voorkomen en vermindert zo de kans op een ontsteking van de luchtwegen.
– Was je handen: regelmatig handen wassen, en oppervlakken schoon houden, kan helpen voorkomen dat virussen anderen infecteren.
–
Laat je vaccineren: In de meeste gevallen krijgen mensen jaarlijks een griepprik, samen met routinematige vaccinaties tegen longontsteking en kinkhoest. Het voorkomen van longinfecties zorgt ervoor dat mensen het hele jaar door gezonder blijven.
Behandeling van acute bronchitis
Meteen een groot misverstand of twijfelgeval vermijden: antibiotica helpt niet tegen acute bronchitis. Antibiotica helpt enkel tegen bacteriële infecties. En omdat acute bronchitis veroorzaakt wordt door een virus, helpt antibiotica er dus niet tegen.
In de meeste gevallen gaat acute bronchitis vanzelf over, zonder het bezoek aan een arts. Wat je wel kan doen:
– Veel drinken
– Voldoende rusten
– Vrij verkrijgbare medicijnen die de hoest losser maken zoals Lysomucil
– Wanneer je rookt: meteen stoppen met roken of drastisch minderen.
Behandeling van chronische bronchitis
Helaas heeft chronische bronchitis geen gekende behandeling. In plaats daarvan proberen artsen de symptomen van chronische bronchitis te verzachten en verminderen.
Artsen bevelen vaak aan om anders te gaan leven. Dit houdt in: stoppen met roken, gezonder eten en lichtjes bewegen.
Ademhalingsoefeningen of Pulmonale rehabilitatie kunnen ook nuttig bij chronische bronchitis.
In sommige gevallen zullen artsen medicijnen aanraden. Deze kunnen in verschillende vormen komen, waaronder:
– mucolytische geneesmiddelen
– steroïden
– luchtwegverwijders of bronchodilatoren zoals Seritede of Ventolin
Mucolytische geneesmiddelen verdunnen slijm, terwijl bronchodilators helpen om de luchtwegen te openen. Steroïden helpen ontsteking te behandelen. De combinatie van myculytische geneesmiddelen met luchtwegverwijders zorgt voor een beter ophoesten van slijm.
Veel drinken is ook van cruciaal belang in de behandeling van bronchitis. Goed gehydrateerd zijn zorgt voor een verdunning van afscheidingen waardoor ze gemakkelijk kunnen opgehoest worden.
Tenslotte
Het is belangrijk om advies te vragen aan een arts bij het overwegen van behandelingsopties voor acute en chronische bronchitis. Zij geven aanbevelingen die het best zijn voor je algemene gezondheid op basis van je profiel en geschiedenis.